Pekarske uniforme

Novi zakon o bezbednosti hrane mogao bi da ostavi bez posla skoro 50.000 radnika u 7.000 privatnih pekara širom Srbije.
Po odredbama novog zakona, do 10. juna svi proizvođači namirnica biljnog porekla moraju da imaju uveden takozvani HACCP sistem.
Pekarske uniforme Katić već 15 godina pekare na tržištu Srbije opremaju keceljama, modernim i lakim za održavanje. Naši klijenti su neke od najvećih preduzeća na području Beograda, Stare Pazove, Rume i Pančeva.
Dan kasnije inspektori ministarstva poljoprivrede krenuće u kontrolu. Najveći deo privatnih pekara, potreban sertifikat o bezbednosti hrane, međutim, još nema.

Zakon predviđa oštre kazne i to do čak tri miliona dinara. U najgorem slučaju sledi zatvaranje pogona za sve koji ne mogu ili ne žele da uvedu higijenske standarde o bezbednosti hrane.

Ovaj standard su, do sada, morale da imaju mlekare i klanice. Od sredine juna moraće da ga imaju svi koji proizvode hranu i biljnog porekla, konditori, uljare ali i pekare. U Uniji privatnih pekara Srbije smatraju da bi zbog toga bez posla moglo ostati više desetina hiljada zaposlenih.

“Većina pekara, zbog krize i poreza, jedva krpi kraj sa krajem i vrlo malo je onih koji će moći u uslovima besparice da ulažu dodatna sredstva, kako bi ispunili HACCP standard”, kaže jedan od beogradskih pekara.

U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju da će njihovi inspektori ići u kontrolu uz prethodnu najavu.

Takođe se tvrdi da nema dovoljno inspektora tako da će za temeljnu proveru HACCP standarda trebati najmanje dve godine, ali sve to i nije neka uteha za pekare. Upozoravaju da uvođenje novog standarda nije bauk i da će se „tolerisati manje nepravilnosti.

Ministarstvo poljoprivrede će narednih nedelja proslediti poseban vodič o HACCP svim proizvođačima koji taj evropski standard moraju da primene.